Filament Guide

Efter lang tids udforskning i 3D-print og mange kg filament senere, synes vi, at vi vil dele ud af vores viden om filamentens finurligheder. Derfor denne filament guide.

Vi vil samle fordele og ulemper, så det bliver lettere at vælge den rigtige type filament.

Samtidig vil vi prøve at komme med lidt fif til slicer indstillinger for de forskellige filament typer, så dine print bliver mere vellykkede.

PLA

PLA er et super godt materiale til 3D-print. Det er billigt, nemt at anvende og derfor meget velegnet til begynderen.

ABS

ABS er et billigt og stærkt materiale, som kan tåle høje temperaturer. Det er nok mest kendt fra LEGO klodserne.

PET-G

PET og PET-G er kendte for deres styrke, flotte overflade finish og er samtidig nemmere at printe med end ABS.

Flex

TPU og TPE fleksible filamenter er kendt for deres elasticitet, som tillader det, at bøje og strække sig.

Carbon filled

Carbon fiber filament er typisk en PLA, ABS eller PET-G plastik, hvor der er blandet små carbon fibre i, for at give høj styrke og stivhed.

Metal filled

I Metal filled filamenter er der tilføjet metalspåner for at give et unikt metal look og en øget vægt. Metallet er typisk kobber eller bronze.

Wood filled

Wood filament er typisk en PLA type, som indeholder træsmuld. Det giver en træ følelse og look. Det kan slibes med sandpapir og bejdses.

Glassbend

Glassbend er en fleksibel filament som samtidig er mere en 90% gennemsigtig.

Nylon

Nylon er et robust materiale som har en smule fleksibilitet. Det er et ideelt materiale, hvis du har brug for slagfasthed og høj slidstyrke.

HIPS

HIPS er en filament som egner sig godt til support materiale for ABS, da det er opløseligt og let at fjerne i D-limonene.

ASA

ASA er et super alternativ til ABS og egner sig især til udendørs brug, da det er modstandsdygtig overfor UV lys, vand og er generelt meget robust.

Polycarbonate

Polykarbonat er ekstrem slagfast og bruges mange steder som sikkerhedsglas. Desuden tåler det ekstra høje temperaturer.

PVA

PVA kender de fleste nok fra hobby/snedkerlim, men som filament er det velegnet som support materiale, da det er vandopløseligt og nemt at fjerne.

Generelt

Måske ved du det allerede, men for nybegynderen er disse generelle fif måske lige det der skal til.

Generelle_Filament_Fif

Generelt om filament

Måske ved du det allerede, men for nybegynderen er disse generelle fif måske lige det der skal til.

Opbevaring:

Stort set alt filament bliver påvirket af dens omgivende miljø. Dvs. fra lys, temperaturer og fugt i luften. Nogle filament typer er mere påvirkelige end andre, men det er altid en god ting at opbevare dine ruller mørkt så de ikke bliver udsat for UV lys fra solen. Filamenten holder sig bedst ved en nogenlunde konstant temperatur og så skal det gerne pakkes ind i en plastikpose, da mange optager fugt fra luften. Har filamentet først optaget for meget fugt, kan det give problemer og forringe printkvaliteten. Der findes forskellige metoder til at tørre fugt ud af en filament rulle.

Datablade:

Kontroller altid producentens data om din filament. Der kan nemlig være stor forskel på anbefalet printtemperatur. Nogle PLA filamenter skal fx. printes ved 190°C, hvorimod vores PriGo filament, gerne vil printes ved ca 210°C. Det afhænger af de forskellige adjektiver der kommes i plastikken.

Hold styr på tråden:

Det er vigtigt altid at holde styr på den løse filament ende på rullen. Vi anbefaler, aldrig at give slip på den og altid sørge for at den bliver sat fast i et af rullens dertil indrettede huller. Dermed undgår du at rullen filtrer ind og sætter sig fast, midt i et print. Det er nemlig ikke altid det kan ses, at enden lige er smuttet under nogle andre løse tråde, på en tidligere omgang og dermed laver kludder i det. Du kan læse mere via dette link.

Lad rullen køre frit:

Alt for ofte har vi oplevet og hørt om print problemer, hvor det har vist sig at være relateret til en rulle som ikke kan føde filamenttråden let og uden for megen modstand. Filamentråden skal kunne løbe let og uden skarpe buk. Har du styr på dette, kan det spare dig for megen ærgelse, spildt tid og filament.

Dine input

Denne filament guide er ikke nogen facitliste og der kan være mange meninger, om den korrekte måde at benytte forskellige filamenter på. Guiden skal ses som en start hjælp og måske et lille fif, der lige kan hjælpe med et opstået problem. Guiden kan måske også inspirere til, at prøven en ny filament.

Har du idéer til tilføjelser eller rettelser, vil vi meget gerne høre fra dig.

PLA Type

PLA Filament

PLA er et super godt materiale til 3D-print.

Det er billigt, nemt at anvende og derfor meget velegnet til begynderen.

Overblik

PLA (Polylactic Acid) er et af de mest populære materialer til 3D-print. PLA er vores generelle anbefaling til begynderen, da det er nemt at printe med, det er billigt og kan anvendes til et hav af forskellige ting. Det kan printes ved lav temperatur og kræver ikke en opvarmet printseng. Derudover er det en af de mest miljøvenlige filamenter, da det er lavet på plantestoffer og dermed biologisknedbrydelig og velegnet til genbrug. PLA afgiver næsten ingen lugt under opvarmning, men kan lugte svagt sødeligt. Det er kun en bonus.

En af ulemperne  ved modeller i PLA er, at det bliver blødt ved omkring 60°C. Det betyder at det deformerer i varmt vand eller hvis det bliver brugt i en varm bil. PLA kan ikke efterbearbejdes med acetone, som med ABS.

PLA Fordele:

 • Billigt
 • Nemt at printe med
 • Miljøvenligt
 • Stift og ok styrke
 • Dimentionel nøjagtighed og skarpe kanter

PLA Ulemper:

 • Tåler ikke høj varme
 • Kan give problemer med oozing og stringing
 • Filament kan blive skør og knække
 • Tager skade af sollys (UV lys)
 • Svært at efterbearbejde

PLA Printer krav

Printhoved

Temperatur: 190 - 220° C

Printseng

Temperatur: 50 - 60° C

Opvarmet er ikke nødvendig, men anbefales

Køling

Der kræves køling af emnet

Blæserhastighed: 100%

Vedhæftning

BuildTak (PEI)

Malertape, Blå

Glasplade

Div. lim

Tips til PLA

Vælg den rette print temperatur

At printe ved den rette temperatur kan virkelig have stor betydning for kvaliteten. Dette er især gældende for PLA, da der kan være stor forskel på anbefalet temperatur fra forskellige filament producenter. Dette skyldes at der bliver tilført forskellige adjektiver til plastikken. Anbefalet temperaturen kan nemt svinge fra 190 til 230°C. Så vær sikker på at kontrollere anbefalet temperatur, fra din filament leverandør.

Da filament også bliver påvirket af lys, fugt og temperaturer, kan der også være udsving fra rulle til rulle, selv om de kommer fra samme producent. Dette betyder at det nogen gange kan være nødvendig at justere temperaturen 5-10°C op eller ned, for at opnå en positivt resultat.

Oplever du problemer med stringing, kan det nogle gange afhjælpes med at sænke temperaturen med 5-10°C.

Temperaturen skal derimod op med 10°C hvis du oplever "under-extrusion" hvor filamentet ikke flyder ordentligt og ikke hæfter godt til det forrige lag.

Optimer din køling

Køling af den frisk ekstruderet PLA filament, er en af de vigtigste parametre for at opnå gode print i flot kvalitet. Da PLA bliver blød ved 60°C er det vigtigt at få kølet den ned under denne temperatur, inden næste lag lægges på. En effektiv køling er også med til at forhindre stringing.

Vi anbefaler at køre med 100% blæser, bortset fra det første lag eller to. Dette er for at sikre en effektiv vedhæftning til printsengen. Denne indstilling kan styres i slicer software som Cura eller Simplify3D.

En anden indstilling i slicer softwaren, som kan forbedre kvaliteten ved små modeller, er en sænkning af printhastigheden for små modeller, sådan at hvert lag for tid til at køle ned. Det er simpelthen en minimums tid for hvert lag.

Finpuds dine retraction indstillinger for at forhindre at din printer får dryptud (Oozing)

Et af de mest almindelige problemer med PLA er oozing. Da filamentet flyder relativt let, sammenlignet med de andre materialer, har den en tendens til at fortsætte med at flyde ud, når printhovedet bevæger sig til et nyt område.  Dette skaber strenge eller hår som hænger i luften (Stringing). Den bedste måde at undgå dette er dine retraction indstillinger, som sørger for at trække filamentet en smule tilbage når den er færdig med at dyse ud. for retraction er den bedste måde at bekæmpe denne opførsel! De  forskellige PLA mærker og forskellige printere kan have brug for lidt forskellige indstillinger for retraction, så du skal muligvis eksperimentere lidt for at finde den bedste værdi for din printer.

forøg styrken af dine modeller med dette lille trick

Ved at din model får flere ydre lag, vil du øge dens brudstyrke. Dette kan nogle gange være mere effektiv end et højt infill. Denne indstilling foretages i slicer softwaren. Prøv det!

ABS Type

ABS Filament

ABS er et billigt og stærkt materiale, som kan tåle høje temperaturer.

LEGO klodser er bla. lavet af ABS plastik.

Overblik

ABS (Acrylonitrile Butadiene Styrene) er et af de første materialer som blev anvendt til 3D print. Her, mange år senere, er ABS stadig et efterspurgt materiale. Det skyldes nok den lave pris samt den gode mekaniske styrke, som giver modeller der er virkelig holdbare. Der er nemlig en god grund til at firmaer som LEGO har valg dette materiale. ABS har et højt smeltepunkt og det betyder at det kan tåle meget højere temperaturer før det begynder at blive deform. Det kan f.eks. være hvis modellen skal kunne tåle, at blive brugt i en sommervarm bil.

Vi synes dog at tiden har overhalet ABS filament til brug i 3D printeren, da det også har flere ulemper. Det er ikke det mest miljøvenlige materiale og det lugter stærkt af brændt plastik når der printes. En anden ulempe er at det trækker sig sammen når det køler ned og det kan give udfordringer med warping. Især store modeller kan være en udfordring og ABS kræver generelt meget temperaturmæssigt control for at lykkedes. Alternative materialer som PET-G har mange af ABS filamentet fordele, men er noget nemmere at printe med og derfor et af vores foretrukne alternativer.

ABS Fordele:

 • Billigt
 • Høj styrke
 • minimal oozing og stringing giver flotte modeller
 • Tåler høj varme

ABS Ulemper:

 • Kraftig warping
 • Kræver opvarmet printseng
 • Mindre dimentionel præsition, da ABS skrymper ved nedkøling
 • Lugter kraftigt af plastik mens der printes

ABS Printer krav

Printhoved

Temperatur: 220 - 250° C

Printseng

Temperatur: 95 - 110° C

Opvarmning er nødvendig

Lukket kabinet anbefales

Køling

Der kræves ikke køling af emnet

Blæserhastighed: 0 - 50%

Vedhæftning

BuildTak (PEI) med limspray

Kapton Tape

Glasplade med limspray

Tips til ABS

Slip af med den dårlige lugt

At printe med ABS kan give en stærk lugt af brændt plastik og er ikke sundt at indånde. Derfor er det vigtigt at printeren står i et god ventileret rum så luften løbende bliver skiftet ud. Nogle printere har dog et indbygget filter som kan fjerne de fleste dampe. Det kan f.eks. være et HEPA filter, men har din printer ikke et sådanne filter anbefaler vi et åbent vindue. Det er bare vigtigt at det ikke blæser ind på printet og køler den ny printede filament for hurtig ned. Det kan nemlig give problemer med warping.

Brug af Raft og Brim

Når du printer store eller tynde skrøbelige dele, kan du opleve problemer med at få modellen til at hæfte ordentlig til printsengen. Her kan brugen af Raft eller Brim være god måde til at forhindre warping. Disse vælges til i slicer softwaren. Brug af Raft vil printe en plade under hele modellen som efterfølgende knækkes af modellen. Denne plade giver et stabilt fæste til sengen og kan afhjælpe mange problemer med warping og modeller som river sig løs under print. Brim er nogle ekstra ringe i de første lag omkring modellen. De giver en øget overflade hæftning til printsengen og holder hjørnerne bedre nede.

Undgå Warping

En af de største udfordringer med ABS er Warping. Når plastikken køler ned fra printtemperatur til rumtemperatur krymper ABS'en og trækker sig sammen. Dette kan kan få modellen til helt at rive sig løs fra printsengen eller Warpe hvor modellen begynde at bue op i hjørner mv. 

Warping i hjørne

En af de vigtigste løsning til at undgå dette fænomen er en opvarmet printseng. Gerne på 100-110°C. Dette gør at filamentet ikke trækker sig sammen på et kritisk tidspunkt. 

Printere med lukket kammer er bedre til at holde på varmen og giver generelt mindre warping. 

Vi anbefaler også at printe de første lag 10-20° varmere end resten af printet. Desuden kan en sænket printhastighed hjælpe, især ved de første lag, så vedhæftningen sikres.

Nogle eksperimenterer med at lave en mikstur af ABS som de opløser i acetone og påsmører deres printseng for at øge vedhæftningen. Vi vil isted anbefale vores DimaFix Spray, som er virkelig effektiv til formålet.

Når der printes i ABS anbefaler vi også at skrue ned eller helt slukke for "Cooling fan" (0-50%). Dette giver filamentet mulighed for at holde sig varm længere og øger din chance for succes betydeligt. Dette indstilles også i slicer softwaren. 

 

PET-G Type

PET-G Filament

PET og PET-G er kendte for deres styrke og flotte overflade finish.

Samtidig er det nemmere at printe med end ABS.

Overblik

PET-G er et Glykol modificeret version af PET (PolyEtylene Terephthalate), som almindeligvis bliver brugt som vandflasker. PET-G er rimelig stivt, er temmelig slagfast og kan tåle rimelig høje temperaturer. Samtidig kan det modstå en del forskellige kemikalier.

Generelt er PET-G et materiale som vi er ret begejstrede for. Det betyder ikke at det er perfekt til 3D print, men det giver nogle rigtig brugbare emner, som stadig er rimelig nemme at printe.

PET-G Fordele:

 • Blank og glat overfladefinish
 • Høj styrke
 • Hæfter godt til printseng og giver minimal warping
 • Afgiver næsten ikke lugt under print

PET-G Ulemper:

 • Har tendens til Bridging
 • Kan give Stringing med tynde hår hvor dysen slipper
 • Kræver opvarmet printseng

PET-G Printer krav

Printhoved

Temperatur: 230 - 250° C

Printseng

Temperatur: 75 - 90° C

Opvarmning anbefales

Lukket kabinet er ikke nødvendig

Køling

Der kræves køling af emnet

Blæserhastighed: 30 - 50%

Vedhæftning

BuildTak (PEI) evt. med limspray

Kapton Tape

Malertape, Blå

 

Tips til PET-G

Optimer printerens vedhæftning

Mange printere kommer som standard med en BuildTak (PEI) overflade på printsengen. Denne overflade hæfter PET-G rigtig god på og kan forhindre warping, hvor modellen bøjer og slipper fra printsengen. Nogle gange kan modeller med en stor bund overflade simpelthen hæfte for hårdt på PEI overfladen, med det resultat at den er næsten umulig at løsne efter endt print. Nogle gange har vi oplevet at PEI'en bliver revet i stykker når modellen knækkes af. Dette kan nogle gange forhindres ved at øge Z offset en smule, så første lag ikke "mases" for hårdt fast.

Vores foretrukne printoverflade til PET-G er en printseng i glas med påmonteret Kapton tape. PET-G'en hæfter virkelig godt på denne tape. Endda langt bedre end på blå malertape eller limstift.

Andre vigtige ting som kan forbedre vedhæftningen af PET-G er en opvarmet printseng, ingen køling og lav printhastighed af de første lag. Men så skulle det også bare fungere.

Juster din Retraction for at undgå Stringing

En af de få udfordringer der kan være med PET-G er stringing. Når dysen slipper emnet og skal bevæge sig i fri luft, trækker den en tråd af klæbrig filament efter sig. Dette kaldes stringing og kan give en hel masse "hår" stikkende ud fra modellen. Det kan selvfølgelig efterfølgende fjernes, men det smarteste er jo helt at undgå det.

Løsningen er at få printeren til at trække filamentet en smule tilbage når den skal bevæge sig i fri luft. Det kaldes "Retraction". Her er det både retraction distance og hastighed som kan fintunes.

Hold din filament tør

Den ikke printede PET-G filament vil optage fugt fra luften og det kan give små bobler/eksplosioner i filamentet når fugten varmes op i extruderen og kommer i kog. Det vil medføre en ujævn overflade med små kratre og i værste tilfælde kan det stoppe dysen eller få filamentet til ikke at hæfte til det foregående lag.

Vi anbefaler at rullen bliver taget af printeren lige efter brug og pakket ind i en tæt pose. Dette vil kunne afhjælpe de værste fugt optag. Er uheldet ude og filamentet er blevet for fugtig, kan det tørres ud i en speciel filament tørrer. Nogle putter deres rulle i ovnen ved 50° i en time eller to. Man skal dog passe på med dette, da ikke alle bageovne er lige præcise i temperaturen og bliver den for varm, risikerer man at trådene smelter sammen og det er øv.

Temperatur ændrer kvaliteten

Ved alle filamenter betyder printtemperaturen en hel del. PET-G giver stærkere og mere blanke modeller hvis temperaturen hæves lidt. Det kan dog give øget problemer med stringing, som mindskes ved en lavere temperatur. 

TPU98A-Flex Type

Flex Filament

TPU og TPE fleksible filamenter er kendt for deres elasticitet, som tillader det, at bøje og strække sig.

Overblik

Flex filamenter er lavet af Thermoplastic Elastomers (TPE), som er en blanding af hård plastik og gummi. Dene blanding gør det muligt at strække og bøje det færdige emne.

Der er findes flere typer at TPE, men den mest anvendte til 3D print er (TPU) Thermoplastic Polyurethane.

Graden af elasticiteten afhænger af Typen af TPE og producentens kemiske formel af blandingsstoffer. Nogle flex filamenter kan være fleksible som et bildæk hvor andre kan være som et elastik. Disse forskellige typer giver forskellige udfordringer ved 3D print.

Fordele:

 • Blød og fleksibel
 • Rimelig slagfast
 • Super til vibrationsdæmpere

Ulemper:

 • Svær at printe med
 • Er svær at køre på Bowden Extruders
 • Giver nemt problemer med Stringing, Bridging og Blobs

Flex Printer krav

Printhoved

Temperatur: 225 - 245° C

Direct Drive Extruder anbefales

Printseng

Temperatur: 45 - 60° C

Opvarmning anbefales

Lukket kabinet er ikke nødvendig

Køling

Der kræves køling af emnet

Vedhæftning

BuildTak (PEI) evt. med limspray

Malertape, Blå

 

Tips til Flex

Brug Direct Drive Extruder

De meget fleksible filamenter fungerer bedst på en Direct Drive Extruder i stedet for Bowden Extruders. Afstanden mellem Nozzle og Drive Gear skal helst være så kort som muligt. Derfor er det ikke alle 3D printere som er lige velegnet til flex filamenter.

Brug en konstant og langsom Feed hastighed

Fleksible filamenter printer ofte best ved en langsom og konstant dyse hastighed. Da materialet er elastisk, kan ændringer i filament trykket være svære for printeren at håndtere. En for høj hastighed, kan føre til en stoppet dyse. Så langsomt og jævnt er at foretrække. Dette justeres i slicer softwaren (Cura eller lign.) 

At finde den rette printhastighed kan være en udfordring og der er ikke andet end at prøve sig frem. Start gerne med 20mm/s og arbejd dig ud derfra.

Juster din Retraction

Pga. de elastiske egenskaber ved flex filament bliver det følsomt for hurtige bevægelser. For at dit print skal lykkedes med succes, bliver du nødt til at justere dine Retraction indstillinger, for at mindske disse bevægelses skift. Start med at slå Retraction helt fra in dine indstillinger. Herefter kan du forsøge med en smule Retraction i langsom hastighed og gradvis øge for at forhindre at dysen "drypper".

Funktionen "Coasting" som findes i nogle Slicer programmer, kan ligeledes forhindre Stringing og Oozing og forbedre printkvalitet, når der printes med disse filament typer.

Carbon Type

Carbon filled Filament

Carbon fiber filament er typisk en PLA, ABS eller PET-G plastik, hvor der er blandet små carbon fibre i, for at give høj styrke og stivhed.

Overblik

Carbon filamenter bruger små carbon fibre blandet i en standard plastik type, for at forstærke materialet. Flere slags plastik bliver anvendt, som fx. PLA, ABS, PET-G, Nylon mv. Når disse matrialer bliver blandet med carbon fibre, øget styrken og stivheden betragteligt. Samtidig bliver modellen lettere da carbon vejer meget mindre end plastik. En anden fordel er at filamentet ikke vil krympe særligt meget ved nedkøling og dermed bliver modellen mere dimentionel præcis.

Print indstillingerne vil typisk svare til den plastik som fibrene er tilsat. Der kan derfor være stor forskel på at printe med carbon alt efter om det fx. er PLA eller PET-G det er tilsat. Så bruger du en carbon med PET-G, som vores Carbon-P, er det en god ide at starte med standard indstillinger for en PET-G filament.

Så kommer vi til udfordringerne. Fibrene i filamenten har en stærkt slibende effekt og vil hurtigt slide en standard nozzle op. Derfor er det nødvendig at bruge en hærdet stål nozzle.

En anden udfordring er at dysen dysen kan have tendens til at stoppe til. En større nozzle kan hjælpe på dette problem, men også en øget print temperatur eller en lavere hastighed, kan få filamentet til at flyde nemmere.

Fordele:

 • Høj styrke og stivhed
 • Lav vægt
 • Dimensionel stabil

Ulemper:

 • Har tendens til at stoppe dysen
 • Kræver hård stål nozzle
 • Filament bliver nemt skør og kan knække

Carbon filled Printer krav

Printhoved

Temperatur: 200 - 245° C, alt efter blandingsmateriale

Kræver stål nozzle

Printseng

Temperatur: 45 - 60° C

Opvarmning anbefales

Lukket kabinet er ikke nødvendig

Køling

Der kræves køling af emnet, men afhænger af blandingsmaterialet

Vedhæftning

BuildTak (PEI) evt. med limspray

Kapton Tape

Malertape, Blå

 

Tips til Carbon filled

Opgrader til er stål nozzle

Carbon fibrene i filamenten har en stærkt slibende effekt og vil hurtigt slide en standard messing nozzle op. Fibrene er faktisk hårdere end nozzle materialet og vil derfor ødelægge printeren. Derfor er det nødvendig at bruge en hærdet stål nozzle som kan tåle det hårde slid.

Stål nozzlen vil dog lede varmen dårligere end messing nozzlen vil gøre og det kan give nogle udfordringer. Derfor kan det være nødvendigt nødvendigt at øge print temperaturen med helt op til 30-40 mere end normalt. Dette kan i øvrigt hjælpe med til at forhindre, at dysen stopper til. En reducering af blæserhastigheden kan ligeledes hjælpe på de termiske udfordringer ved stål nozzlen.

Reducer print hastigheden

Ved at bruge en langsommere print hastighed vil extruderen være under mindre stress og det giver en øget chance for at begyndende forstoppelser bliver skubbet løs og aldrig bliver et problem. Prøv med en hastigheds reducering på 25-50% og test hvad der virker for din specifikke filament.

Undgå en tilstoppet dyse med Retraction

Da filamenten er fuld af små fibre som ikke kan smelte, er der en øget risiko for at nozzlen stopper til. Vi anbefaler at reducere Retraction distancen, eller helt slå det fra, da Retraction kan forøge opbygningen af fibre inde i extruderen, for til sidst, helt at stoppe til. 

Metal Type

Metal filled Filament

I Metal filled filamenter er der tilføjet metalspåner for at give et unikt metal look og en øget vægt.

Metallet er typisk kobber eller bronze.

Overblik

Metal filled filamenter indeholder meget fint metal støv. Det kan være kobber. bronze, messing eller stål. Mængden af metal i plastikken kan variere fra producent til producent.

Da metallet vejer mere end PLA plastikken, bliver den færdige model også tungere end normale plastikmodeller.

Så kommer vi til udfordringerne. Metalstøvet i filamenten har en stærkt slibende effekt og vil hurtigt slide en standard nozzle op. Derfor er det nødvendig at bruge en hærdet stål nozzle.

Bemærk at det på markedet findes filamenter som bare er farvet i en metal farve, så det ligner metal, men slet ikke indeholder metalstøv. Disse "falske" metal filamenter giver ikke de samme egenskaber og metal følelse, som de ægte metal filamenter.

Fordele:

 • Flot metal finish
 • Tungere end almindelige filamenter
 • Kræver ikke en høj- temperatur extruder

Ulemper:

 • Har tendens til at stoppe dysen
 • Kræver hård stål nozzle
 • Printede emner kan være skrøbelige
 • Dyrt
 • Dårlige Bridging & Overhangs

Metal filled Printer krav

Printhoved

Temperatur: 190 - 220° C

Kræver slidstærk stål nozzle

Printseng

Temperatur: 45 - 60° C

Opvarmning anbefales

Lukket kabinet er ikke nødvendig

Køling

Der kræves køling af emnet

Vedhæftning

BuildTak (PEI) evt. med limspray

Malertape, Blå

 

Tips til Metal filled

Opgrader til er stål nozzle

Metal støvet i filamenten har en stærkt slibende effekt og vil hurtigt slide en standard messing nozzle op. Metal støvet er faktisk hårdere end nozzle materialet og vil derfor ødelægge printeren. Derfor er det nødvendig at bruge en hærdet stål nozzle som kan tåle det hårde slid.

Stål nozzlen vil dog lede varmen dårligere end messing nozzlen vil gøre og det kan give nogle udfordringer. Derfor kan det være nødvendigt nødvendigt at øge print temperaturen med helt op til 30-40 mere end normalt. Dette kan i øvrigt hjælpe med til at forhindre, at dysen stopper til. En reducering af blæserhastigheden kan ligeledes hjælpe på de termiske udfordringer ved stål nozzlen.

Når du nu er ved at skifte nozzlen, kan det samtidig være en god ide at gå op i hul størrelse. Da metal støvet har tendens til at klumpe og dermed stoppe nozzlen, har det vist sig at nozzle størrelser på 0,5 - 0,6 mm virker bedre til denne type filament og risikoen for en tilstoppet nozzle bliver væsentligt nedsat.

begrænset brobygning

Metallet i filamenten er noget tungere end normalt filament og det kan give problemer med en ringe Bridging effekt. Når filamentet skal spænde mellem to "bropiller", er det for tungt og vil begynde at hænge ned i en bue eller helt gå i stykker.

Nogle slicer programmer har forskellige indstillinger til at mindske de dårlige effekter ved Bridging, men ellers må der tyes til support under broen.

En reducering af lag højden kan forbedre kvaliteten af udhæng. Prøv med 0,1 eller 0,15 mm.

Finjuster dine retract indstillinger

Som andre kompositmaterialer, kan retraction være en udfordring. Retraction suget i printhovedet bliver forringet pga. partiklerne i plastikken og det kan føre til Blobs, som er klatter af filament, printeren ikke kan kontrollere. Flere Slicer programmer har funktionen "Coasting", som automatisk reducerer trykket i nozzlen på de rette tidspunkter. Dette kan betyde en stor forskel, så dysen ikke drypper.

wood Type

Wood filled Filament

Wood filament er typisk en PLA type, som indeholder træsmuld.

Det giver en træ følelse og look. Det kan slibes med sandpapir og bejdses.

Overblik

Wood filled filament er et komposit materiale som typisk blander ægte træ støv i en PLA plast. Filamentet indeholder ofte omkring 30% træ partikler, men kan variere fra producent til producent. Denne forholdsvis store mængde træ, giver de printede emner er meget fint træ look.

Siden træ partikler er mere bløde end carbon eller metal, er Wood filled filamenter ikke nær så slibende og ødelæggende for din Nozzle og kan derfor sagtens bruges sammen med en messing nozzle. Dog er det godt med en større nozzle end en standard på 0,4 mm. Vi anbefaler 0,5 eller højere.

Der findes "Wood" filamenter på markedet som ikke indeholder træ partikler, men derimod bare er indfarvet i en træ farve. Disse falske Wood filamenter, giver slet ikke den samme fine træ fornemmelse, af det færdige emne.

Fordele:

 • Træ look med en smuk overflade
 • Kan printes med en standard messing nozzle
 • Rimelig nem at printe med
 • Dufter dejlig aromatisk

Ulemper:

 • Har tendens til stringing
 • Kan over tid give stoppet nozzle
 • Kan kræve en større nozzle ≥0,5 mm

Wood filled Printer krav

Printhoved

Temperatur: 190 - 220° C

Printseng

Temperatur: 45 - 60° C

Opvarmning anbefales

Lukket kabinet er ikke nødvendig

Køling

Der kræves køling af emnet

Vedhæftning

BuildTak (PEI)

Malertape, Blå

Glasplade

Div. lim

Tips til Wood filled

Skift til en større nozzle

Partiklerne i Wood filamentet har det med at klumpe sig sammen ved nozzle spidsen og med tiden føre til en delvis eller helt stoppet nozzle. Vi anbefaler at skifte standard nozzlen op typisk 0,4 mm, ud med en nozzle med et større hul. Fra 0,5 mm og opefter, vil du typisk ikke få de stor problemer med en tilstoppet/cloged nozzle.

Finjuster dine retract indstillinger

Som andre kompositmaterialer, kan retraction være en udfordring. Retraction suget i printhovedet bliver forringet pga. partiklerne i plastikken og det kan føre til Dryptud og Blobs, som er klatter af filament, printeren ikke kan kontrollere. Flere Slicer programmer har funktionen "Coasting", som automatisk reducerer trykket i nozzlen på de rette tidspunkter. Dette kan betyde en stor forskel på print kvaliteten og hjælpe, så dysen ikke drypper.

Glassbend Type

Glassbend Filament

Glassbend er en fleksibel filament som samtidig er mere en 90% gennemsigtig.

Overblik

Glassbend er en krystalklar filament som er både stærk og fleksibel. Den vil ikke slå revner ved at blive bukket. Den er samtidig godkendt til fødevarekontakt og optager ikke fugt. Glassbend har en fantastisk hæftning mellem hvert lag og bliver dermed meget robust.

Fordele:

 • Meget gennemsigtig og lys transmiterende
 • Stærk og fleksibel
 • Revner ikke når det bøjes
 • God lagbinding
 • Godkendt til fødevarer kontakt

Ulemper:

 • Kræver høj printtemperatur
 • Kan give problemer med Stringing, Bridging og Blobs

Glassbend Printer krav

Printhoved

Temperatur: 250 - 270° C

Printseng

Temperatur: 70 - 90° C

Opvarmning anbefales

Lukket kabinet er ikke nødvendig

Køling

Der kræves køling af emnet

Vedhæftning

BuildTak (PEI)

Malertape, Blå

Tips til Glasbend filament

Brug Direct Drive Extruder

Da Glassbend er en fleksibel filament, fungerer den lidt bedre på en Direct Drive Extruder i stedet for Bowden Extruders. Afstanden mellem Nozzle og Drive Gear skal helst være så kort som muligt. Derfor er det ikke alle 3D printere som er lige velegnet til flex filamenter.

Brug en konstant og langsom Feed hastighed

Glassbend filamenter printer ofte bedst ved en langsom og konstant dyse hastighed. Da materialet er elastisk, kan ændringer i filament trykket være svære for printeren at håndtere. En for høj hastighed, kan føre til en stoppet dyse. Så langsomt og jævnt er at foretrække. Dette justeres i slicer softwaren (Cura eller lign.) 

Nylon Type

Nylon Filament

Nylon er et robust materiale som har en smule fleksibilitet. Det er et ideelt materiale, hvis du har brug for slagfasthed og høj slidstyrke.

Overblik

Nylon (Polyamid) er kendt for dens robusthed og fleksibilitet og er meget anvendt i hele plastindustrien. Vi kender det fra kabelbindere, sikkerhedsseler, regntøj, reb, strømper og meget meget mere.

Normalt kræver Nylon filament en ret høj print temperatur på op til 260°C. Der findes dog specielle nylon blandinger som kan printes ved en noget lavere temperatur, men det er afhængigt fra producent til producent. Det er ikke alle printere der sikkert kan printe ved så høje temperaturer og noget tyr til en opgraderet hotend for at kunne få glæde af de stærke egenskaber Nylon byder.

En af de store udfordringer ved nylon er, at det optager meget hurtigt og nemt fugt fra luften. Er dette først sket, bliver det med en stor kvalitetsforringelse til følge. Derfor kræver det stor opmærksomhed at holde Nylon filamentet tørt i høj kvalitet.

Fordele:

 • Delvis fleksibel men meget stærk
 • Slidstærk
 • Slagfast
 • Afgiver ingen særlig lugt ved print

Ulemper:

 • Skal opbevares lufttæt
 • Fugtig filament kan give print problemer
 • Sart over for fugtige miljøer
 • Har tendens til Warping

Nylon Printer krav

Printhoved

Temperatur: 225 - 265° C

Kan kræve speciel varme robust, metal printhoved

Printseng

Temperatur: 70 - 90° C

Opvarmning anbefales

Lukket kabinet anbefales

Køling

Der kræves ikke køling af emnet

Vedhæftning

BuildTak (PEI)

Glasplade monteret med kapton tape eller lim

Tips til Nylon filament

Hold din filament tør

En af de helt store udfordringer ved Nylon filament er at holde den tør og forhindre at den optager fugt fra luften. Har den først gjort det, vil det resultere i et betydeligt ringere resultat af dine printede modeller. Det kan give en mere ru overflade med små bobble huller, som igen vil føre til et mere skrøbeligt emne, som ikke vil have den samme robusthed.

Derfor er det vigtigt at fjerne rullen fra printeren direkte efter et endt job og få det opbevaret i en lufttæt beholder eller pose. Er uheldet ude og filamentet er blevet for fugtig, kan det tørres ud i en speciel filament tørrer. Nogle putter deres rulle i ovnen ved 50° i en time eller to. Man skal dog passe på med dette, da ikke alle bageovne er lige præcise i temperaturen og bliver den for varm, risikerer man at trådene på rullen smelter sammen og det er øv.

Undgå Warping

Da Nylon printes ved en ekstra høj temperatur, er der et stort temperaturspænd ned til det afkølede emne og det kan desværre føre til warping hvor modellen helt eller delvist løsner sig bred printsengen. Der er flere måder man kan modarbejde dette.

En af metoderne er at holde modellen varm under hele printet. Dette gøres med en opvarmet printseng, men endnu mere effektiv er det hvis det er en lukket printer, så varmen bliver holdt inde og omslutter hele modellen.

En anden effektiv metode er at forbedre vedhæftningen til sengen. Dette kan gøres ved at tilføje Brim eller Raft i slicer softwaren. Det øger arealet som hæfter til sengen og hjælper rigtigt effektivt.

Bedst er dog at kombinere begge løsninger, med varme og øget vedhæftnings areal.

Limonene

HIPS Filament

HIPS er en filament som egner sig godt til support materiale for ABS, da det er opløseligt og let at fjerne i D-limonene.

Overblik

HIPS (High Impact PolyStyrene) bliver ofte anvendt som support materiale til ABS, da det kan opløses i d-limonene. Det vil efterlade ABS modellen fin og uden de sædvanlige mærker efter mekanisk fjernelse af supportmateriale. HIPS har mange af de samme print egenskaber som ABS og gør den derfor ekstra velegnet til printere med to "printhoveder" (Dual extrusion).

Fordele:

 • Opløseligt i d-limonene
 • Billigt
 • Letvægt
 • Slag og vandfast

Ulemper:

 • Kræver opvarmet printseng
 • Høj printtemperatur
 • Lugter kraftigt af plastik mens der printes

HIPS Printer krav

Printhoved

Temperatur: 230 - 245° C

Printseng

Temperatur: 100 - 115° C

Opvarmning kræves

Lukket kabinet anbefales

Køling

Der kræves ikke køling af emnet

Vedhæftning

Glasplade monteret med kapton tape eller lim

Tips til HIPS filament

Brug den rette printseng

For at forhindre Warping hvor emnet helt eller delvist slipper printsengen er det vigtigt skabe den rette vedhæftning. Vi foretrækker en glasplade monteret med kaptontape. Da det giver en rigtig god overflade. Husk at justere Z-offset til at matche sengens øgede højde af den påmonterede tape.

Juster dine temperatur indstillinger

For at forhindre din HIPS filament i at trække sig sammen under nedkøling og skabe problemer, kan det være en ide at øge temperaturen omkring emnet. En godt opvarmet printseng er et must og en lukket printer kan holde på varmen og forbedre resultatet.

En øget nozzle temperatur kan give en bedre vedhæftning, både til sengen men også mellem lagene.

UV-lys

ASA Filament

ASA er et super alternativ til ABS og egner sig især til udendørs brug, da det er modstandsdygtig overfor UV lys, vand og er generelt meget robust.

Overblik

ASA (Acrylic Styrene Acrylonitril) Minder meget i egenskaber om ABS. Det er blevet udviklet som et alternativ til ABS. Ved at ændre gummitypen i formlen, er ASA blevet noget mere UV modstandsdygtig. ASA har nærmest de samme styrker som ABS, men også de samme svagheder. Det er stærkt og robust, men det har samtidig tendens til Warping og afgiver skadelige Styren dampe ved opvarmning.

Fordele:

 • Tåler solens UV lys
 • Slagfast og modstandsdygtig
 • Højt smeltepunkt (glass transition)

Ulemper:

 • Dyrt
 • Afgiver skadelige dampe ved print. Udluftning anbefales

ASA Printer krav

Printhoved

Temperatur: 220 - 245° C

Printseng

Temperatur: 90 - 110° C

Opvarmning kræves

Køling

Der kræves ikke køling af emnet

Vedhæftning

Glasplade monteret med kapton tape eller lim

Tips til ASA filament

Brug den rette printseng

For at forhindre Warping hvor emnet helt eller delvist slipper printsengen er det vigtigt skabe den rette vedhæftning. Vi foretrækker en glasplade monteret med kaptontape. Da det giver en rigtig god overflade. Husk at justere Z-offset til at matche sengens øgede højde af den påmonterede tape.

Juster dine temperatur indstillinger

For at forhindre din ASA filament i at trække sig sammen under nedkøling og skabe problemer, kan det være en ide at øge temperaturen omkring emnet. En godt opvarmet printseng er et must og en lukket printer kan holde på varmen og forbedre resultatet.

En øget nozzle temperatur kan give en bedre vedhæftning, både til sengen men også mellem lagene.

Slip af med den dårlige lugt

At printe med ASA kan give en stærk lugt af brændt plastik og er ikke sundt at indånde. Derfor er det vigtigt at printeren står i et god ventileret rum så luften løbende bliver skiftet ud. Nogle printere har dog et indbygget filter som kan fjerne de fleste dampe. Det kan f.eks. være et HEPA filter, men har din printer ikke et sådanne filter anbefaler vi et åbent vindue. Det er bare vigtigt at det ikke blæser ind på printet og køler den ny printede filament for hurtig ned. Det kan nemlig give problemer med warping.

Brug af Raft og Brim

Når du printer store eller tynde skrøbelige dele, kan du opleve problemer med at få modellen til at hæfte ordentlig til printsengen. Her kan brugen af Raft eller Brim være god måde til at forhindre warping. Disse vælges til i slicer softwaren. Brug af Raft vil printe en plade under hele modellen som efterfølgende knækkes af modellen. Denne plade giver et stabilt fæste til sengen og kan afhjælpe mange problemer med warping og modeller som river sig løs under print. Brim er nogle ekstra ringe i de første lag omkring modellen. De giver en øget overflade hæftning til printsengen og holder hjørnerne bedre nede.

Undgå Warping

En af de største udfordringer med ASA er Warping. Når plastikken køler ned fra printtemperatur til rumtemperatur krymper ASA'en og trækker sig sammen. Dette kan kan få modellen til helt at rive sig løs fra printsengen eller Warpe hvor modellen begynde at bue op i hjørner mv. 

Warping i hjørne

En af de vigtigste løsning til at undgå dette fænomen er en opvarmet printseng. Gerne på 100-110°C. Dette gør at filamentet ikke trækker sig sammen på et kritisk tidspunkt. 

Printere med lukket kammer er bedre til at holde på varmen og giver generelt mindre warping. 

Vi anbefaler også at printe de første lag 10-20° varmere end resten af printet. Desuden kan en sænket printhastighed hjælpe, især ved de første lag, så vedhæftningen sikres.

Nogle eksperimenterer med at lave en mikstur af ASA/ABS som de opløser i acetone og påsmører deres printseng for at øge vedhæftningen. Vi vil isted anbefale vores DimaFix Spray, som er virkelig effektiv til formålet.

Når der printes i ASA anbefaler vi også at skrue ned eller helt slukke for "Cooling fan" (0-50%). Dette giver filamentet mulighed for at holde sig varm længere og øger din chance for succes betydeligt. Dette indstilles også i slicer softwaren. 

Polycarbonate Type

Polykarbonat Filament

Polykarbonat er ekstrem slagfast og bruges mange steder som sikkerhedsglas.

Desuden tåler det ekstra høje temperaturer.

Overblik

Polykarbonat (PC) er et robust materiale som egner sig godt i barske miljøer hvor der stille høje krav til materialets styrke. Polykarbonat bliver ofte foretrukket hvor en smule fleksibilitet er krævet og det kan bukkes uden at knække. En anden fordel ved denne filament type er at det har et højt smeltepunkt (Glass transition) på helt op til 150°C.

Mange Polykarbonat filamenter indeholder adjektiver som gør det nemmere at printe med og det betyder også at der fra producent til producent kan være ret stor forskel på anbefalet print temperatur. Derfor er det altid en god ide at kontrollere producentens anbefalede temperaturer.

En af de store udfordringer ved Polykarbonat filament er, at det optager meget hurtigt og nemt fugt fra luften. Er dette først sket, bliver det med en stor kvalitetsforringelse til følge. Derfor kræver det stor opmærksomhed at holde filamentet tørt og i høj kvalitet.

Hvis Polykarbonat printes ved for kold en temperatur, kan der opleves problemer med at lagene skiller ad. Vi anbefaler desuden en lukket printer, så varmen holdes omkring emnet.

Fordele:

 • Høj slagstyrke
 • Flot overflade finish
 • Højt smeltepunkt (glass transition)

Ulemper:

 • Dyrt
 • Svært at hæfte til printseng
 • Kraftig warping

Polykarbonat Printer krav

Printhoved

Temperatur: 220 - 250° C

Printseng

Temperatur: 85 - 100° C

Opvarmning kræves

Lukket kabinet anbefales

Køling

Der kræves lav køling af emnet

Vedhæftning

Glasplade monteret med pakke tape eller lim

Polyprolen plade

Tips til Polykarbonat filament

Brug den rette printseng

For at forhindre Warping hvor emnet helt eller delvist slipper printsengen er det vigtigt skabe den rette vedhæftning. Til Polykarbonat virker en PEI plade som den bedste vedhæftning da den hæfter fantastisk ved selv meget høje temperaturer. I modsætning til en BuildTak, som nærmest ikke kan slippe igen, løsner den færdige model sig nemt fra PEI'en, når den først er kølet ned. 

Det vigtige første lag

Da Polykarbonat har en kraftig tendens til Warping hvor emnet slipper printsengen helt eller delvist, er vedhæftningen af det første lag, ekstremt vigtig. Noget af det som kan øge vedhæftningen er, at printe første lag med max 30% hastighed og samtidig køre med en 20-30°C varmere print temperatur. Køling af emnet sættes de første 4-5 lag til 0% og derefter til 30-40%. Alle disse indstillinger kan foretages i slicer softwaren.

Undgå Stringing og Oozing

Da denne filament bliver printet ved en relativ høj temperatur, samtidig med at blæser kølingen af emnet er lav, har Polykarbonat en tendens til Stringing og Oozing hvor der bliver trukket hård agtige tråde fra nozzlen eller den simpelt "drypper". For at forhindre dette kan der leges med en øget retraction distance og hastighed i slicer softwaren.

Funktionen "Coasting" som findes i nogle Slicer programmer, kan ligeledes forhindre Stringing og Oozing og forbedre print kvaliteten, når der printes med denne filament type.

En anden måde at nedsætte Oozing er ved at øge Travel hastigheden, så tiden nozzlen har til at "dryppe", bliver nedsat.

PVA Type

PVA Filament

PVA kender de fleste nok fra hobby/snedkerlim, men som filament er det velegnet som support materiale, da det er vandopløseligt og nemt at fjerne.

Overblik

PVA (PolyVinyl Alkohol) er en bionedbrydelig, blød og meget følsom over for fugt. Det bliver nedbrudt i vand og er derfor meget anvendelig som support materiale på printere som kan printe med to forskellige filamenter på en gang. Også kaldt Dual Extrusion. Der hvor andre support materialer kan være svære at fjerne, udmærker PVA sig. Selv advancerede modeller lægges bare i lunt vand og så står modellen skarp og ren.

En af de store udfordringer ved PVA filament er, at det optager meget hurtigt fugt fra luften. Er dette først sket, bliver det med en stor kvalitetsforringelse til følge. Derfor kræver det stor opmærksomhed at holde filamentet tørt og i høj kvalitet.

Fordele:

 • Vandopløselig support materiale
 • Nemt at fjerne uden kemi eller værktøj

Ulemper:

 • Dyrt
 • Skal opbevares i lufttæt beholder
 • Stopper let nozzlen

PVA Printer krav

Printhoved

Temperatur: 185 - 200° C

Printseng

Temperatur: 45 - 60° C

Opvarmning anbefales

 

Køling

Der kræves køling af emnet

Vedhæftning

PEI

Malertape, Blå

 

Tips til PVA filament

Hold din PVA filament tør

Siden PVA er vandopløselig, bliver det vigtigt at opbevare filamentet i en lufttæt indpakning, for at det ikke bliver ødelagt af fugten i luften. Ellers vil vandet som er optaget i PVA'en koge op og lave bobler og revner under printning og det vil ødelægge resultatet af dit print.

Derfor er det vigtigt at fjerne rullen fra printeren direkte efter et endt job og få det opbevaret i en lufttæt beholder eller pose. Er uheldet ude og filamentet er blevet for fugtig, kan det tørres ud i en speciel filament tørrer. Nogle putter deres rulle i ovnen ved 50° i en time eller to. Man skal dog passe på med dette, da ikke alle bageovne er lige præcise i temperaturen og bliver den for varm, risikerer man at trådene på rullen smelter sammen og det er øv.

Scroll til toppen