3D printer
Find din 3D printer her
Kom i gang med at 3D printe
Mere om producenterne af 3D printere
Kort beskrivelse af de enkelte 3D printer producenter.
3D printer fra Creality, Prusa, Anycubic, Bambu Lab, Ankermake, Flsun, CreatBot, BiQu, Flashforge, Formbot, Kings, Wanhao, mf.
Vi forsøger at være skarpe på prisen og altid yde en god service.
Vi har printere til begynderen, til entusiasten, til skoler eller til arkitekten som skal fremvise sit design, mv. 3D printere er i dag nået så langt i teknologien, at selv de billige printere til 2000,- kr. er velkørende og i god kvalitet. Derfor handler det mere om byggestørrelse, hastighed og features.
Se det spændende udvalg af 3D printere og er du i tvivl, så ring til os og få en snak:
- Ankermake
- Anycubic
- Bambu Lab
- BiQu
- Creality
- Creatbot
- Flashforge
- Flsun
- Formbot
- Kings
- Prusa
- Raise3D
- Zortrax
Ankermake 3D printere
Ankermake lancerede deres første 3D printer i 2022 og fik hurtigt alles opmærksomhed. De havde lavet en genial god printer, som var meget meget nem at sætte og og virkelig brugervenlig. Print hastighed og kvalitet var helt i top. Printeren bliver leveret med indbygget Ai kamera som kan holde øje med kvaliteten af printet og stoppe hvis noget går galt. En virkelig god printer, som vi anbefaler alle som ikke gider at rode med bøvlet 3D print og bare vil have noget som virker. Især skoler kan have glæde af Ankermake printere.
AnyCubic 3D printere
Vi har valgt at satse på DLP 3D printere fra AnyCubic, da de laver nogle virkelig gode Resin printere. Vi har også enkelte lækre FDM printere fra Anycubic.
Bambu Lab 3D printere
Da Bambu Lab introducerede deres første 3D printer, satte de en ny standard i branchen. Print hastighed og kvaliteten var helt i top og alle andre var pludselig bagud på point. Bambu Labs printere ligger dog ikke i den billige ende, men har du pengene og vil have det bedste, så er det klart værd at kigge på.
3D printere fra BIQU
BIQU 3D printere kommer fra den Kinesisk producent BigTreeTech, som har specialiseret sig i high-end komponenter til 3D printere. Såsom bundkort, extrudere og hot-end’s. (Udtales på engelsk B-Q-)
Creality 3D printere
Creality er en kinesisk producent, som virkelig slog igennem med deres prisbelønnede CR-10 model. Det er efterfølgende blevet til en lang række velkørende 3D printere, som hele tiden bliver forbedret med nye features. De producerer årligt op mod 1.000.000 3D printere og derfor findes der et stort entusiastisk community, der gør det let at finde input, support og fede modifikationer til din printer. Creality’ 3D printere er altid et sikkert valg.
Ender serien kommer mere adskilte end CR serien gør, så der er lidt mere at bygge, inden printeren er klar til brug. Der medfølger vejledning til dette og det burde være nemt for de fleste.
CreatBot 3D printere
CreatBot er en kinesisk producent, som laver nogle seriøse 3D printere.
Vi har valgt at satse på deres lidt større printere med stor byggevolumen. Her skiller CreatBot sig nemlig ud, da priserne stadig er spiselige. Desuden kommer mange af dem med en hot-end som kan gå over 400°C og det giver nogle spændende muligheder i materialevalg.
Vi kan desuden skaffe mange andre modeller fra CreatBot, så kontakt os gerne, hvis du skulle have andre modeller i tankerne.
Flashforge 3D printere
Vi har valgt kun at føre nogle udvalgte printere fra Flashforge, som lever op til vores krav til en god printer.
Flashforge udmærker sig ved at lave en serie lukkede og meget brugervenlige 3D printere. De egner sig til alle niveauer og vi anbefaler dem især til skoler, som et led i undervisningen.
Flsun 3D printer
FLSUN er kendt for deres high-end Delta printere. Delta 3D printere har med deres specielle opbygning, med de 3 arme som bærer printhovedet, altid udmærket sig ved deres simple opbygning og høje printhastighed. Samtidig printer de virkelig flot. Vi kan klart anbefale Flsun.
Formbot / Voron 3D printere
Formbot Voron kommer som et high-end 3D printer byggesæt og er ikke egnet for begyndere i 3D print. Der skal desuden bruges en masse 3D printede dele til disse printer og disse medfølger ikke.
Koncept bag Voron printere
Voron har specialiseret sig i at sammensætte kvalitets dele fra forskellige producenter, til nogle fantastisk gode printere. Voron laver en stykliste med hvad der skal indkøbes, for at bygge deres printere. Formbot har så valgt at indkøbe disse dele, som et bygge sæt, hvor alt undtagen de 3D printede dele indgår. Det sparer dig for en masse bøvl med at skulle købe komponenter fra en lang række producenter. Du har så en spændende og udfordrende opgave med at bygge printeren helt fra bunden. Men så har du også en helt igennem fantastisk 3D printer.
Kings 3D printere
Kings SLA 3D printer er en serie Professionelle printere. De er designet til industriel brug og kører nemt 24/7.
En Kings SLA 3D printer kommer med et ekstra stort printareal fra 300(X)x250(Y)x350(Z)mm til hele 1700(X)x800(Y)x600(Z)mm
Printerne laver udskrift i høj kvalitet ved høj hastighed.
Kings er en højteknologisk virksomhed, der har været dedikeret i at udvikle og producere højteknologiske SLA 3D-printere siden 2008, og som siden er vokset hastigt i størrelse. De er nu blandt de førende inden for teknologien. Dette skyldes deres kontinuerlig innovation af SLA 3D-printere med tilpasset software, højhastighedsprint, stor printskala og høj drift stabilitet.
Kings bruger internationalt annerkendte komponenter, som fx. Optowave laser fra USA og Scanlab galvanometer fra Tyskland. Dette sikrer høj driftsikker og høj kvalitet på nøglekomponenter.
Printerne er generelt 20-50% hurtigere til at printe end konkurrerende mærker. Produktionstiden er typisk ca. 10 dage og maskinerne kan derfor leveres relativt hurtigt.
Prusa 3D printere
Prusa producerer nogle af de mest anerkendte og anmelder roste 3D printere lige for tiden. Prusa er bare et godt valg til den private entusiast. Deres printere laver bare et virkelig flot stykke arbejde med modeller i høj kvalitet.
Raise3D 3D printer
Professionelle 3D printere fra Raise3D er konstrueret til industriel brug. De er bygget til altid at levere print i højeste kvalitet og er samtidig brugervenlige.
PriGo er officiel forhandler af Raise3D i Danmark.
Zortrax 3D printer
Zortrax er en 3D printer producent fra Polen, som laver nogle seriøst gode printere til entusiasten eller den professionelle bruger. I Polen er der efterhånden en del virksomheder som har specialiseret sig i high-end 3D produkter, som printere og filament produktion. Polen er også langt fremme med Makerspace undervisningsmateriale til folkeskolerne.
Hvordan virker en 3D printer?
Få en kort beskrivelse af hvordan FDM og SLA print fungerer.
Der findes flere forskellige print teknologier, men de mest udbredte er Filament og Resin printere. Deres lave pris og simple opbygning, gør dem velegnet til den private forbruger, til skoler samt til mindre opgaver i virksomheder. Vi vil her komme ind på disse to teknologier.
FDM 3D print (Filament)
Hvad betyder FDM printer og hvordan virker det?
FDM står for "Fused Deposition Modeling". Det fungerer ved at smelte en tynd plastik filamet tråd ud på en byggeplade. Plasikken bliver lagt ud i et lag på typisk 0,1 - 0,2 mm og ved at lægge lag på lag, bliver modellen stille og roligt bygget højre. Lidt som en pandekage stabel.
Du kan forestille dig en robot, udstyret med en varmlimspistol som trykker lag på lag ud af limen. Til sidst ville robotten have bygge en stor model. Det er samme princip. Her er det bare 3D printeren som er robotten.
X, Y & Z akser
3D printeren arbejder, som navnet siger, i 3 dimensioner. X, Y & Z. Den tegner det første lag af plastik mens den bevæger sig fra side til side og frem og tilbage. Når dette lag er færdig, øger den afstanden en lille smule til byggepladen og tegner det næste lag oven på det forrige. Sådan bliver den ved indtil at de tynde lag, har skabt den færdige og unikke model.
Lag højde
Printeren kan sættes til at printe i forskellige lag højder. Typisk vil man printer et lag på 0,1 - 0,2 mm, men dette kan gøres mindre og større. Et tyndt lag giver en finere overflade, men en længere print tid og omvendt for et tykkere lag.
Fyld i 3D modellen
Det er også muligt at bestemme om en model skal være massiv, hul eller noget imellem. Fx. kan 20% fyld (Infill) vælges. Dette sparer på filamentet og nedsætter print tiden, samtidig med at modellen får en vis styrke. Et Infill på fx. 10-90% kan laves i forskellige strukturer. Trekanter, bikube eller andet.
Plast typer
Filamentet som printeren bruger, fås i mange forskellige typer. Den mest anvendte er PLA, som er en plantebaseret plastik. Den er billig, fås i mange farver og er nem at printe med. Derfor anbefaler vi altid begyndere, at starte med en PLA filament.
Nogle at de andre plasttyper kan fx. have en højere styrke, kunne tåle UV lys eller være fleksible som gummi. De er ofte mere krævende, at få et godt resultat ud af og det er ikke alle 3D printere der kan benytte alle typer filament. Nogle kræver et lukket printkammer og højere temperaturer, for at kunne lave et vellykket resultat.
Du kan læse mere om de forskellige filament typer i vores "Filament Guide"
Film som forklarer princippet i FDM 3D-print
3D filer
3D modellen kan du evt. selv tegne i et 3D tegneprogram eller hente fra en af de gratis sider på nettet, som fx. www.thingiver.com
3D filen skal behandles i et Slicer program, som danner den .gcode fil som printeren kan forstå. Den indeholder alle koordinater og informationer til printeren.
Det er også i Slicer programmet at du foretager alle indstillinger. Temperaturer, lagtykkelse, infill, support, hastighed og meget mere. Du kan også vende og dreje modellen, så den ligger bedst muligt på print pladen og modellen kan også skaleres i størrelse i alle 3 aksler.
I vores "Software Guide" kan du læse mere om valg af 3D tegneprogrammer og Slicer SW.
Fordele & ulemper ved FDM 3D printere
+ Nem at komme i gang med
+ Billige forbrugsmaterialer
+ Stort udvalg i filament farver og plast typer
+ Kan fås i printere op til 1x1x1 m
- Printeren støjer lidt.
- overfladen på modellerne bliver ikke glat
- Alle printere kræver vedligehold
LCD / DLP 3D Print (Resin)
Hvad er en Resin 3D printer og hvordan virker det?
Resin printere fungerer ved at hærde en Resin væske med UV lys. Resin væsken hældes op i et kar i printeren. Bunden af karet er gennemsigtigt, så UV lys fra en Projector eller LCD skærm kan lyse mønstre op på Resinen. En byggeplatform sænkes ned i karet og modellen vil blive printet, lag på lag på denne plade, som langsomt løftes op.
UV belysning
SLS Resin printere belyser resinen med en Laser, punkt for punkt, hvorimod DLP metoden belyser hele pladen på én gang med et billede. Det gør processen meget hurtigere og er ikke afhængig af om du printer 1, 2 eller flere modeller ved siden af hinanden. De vil alle blive belyst på en gang og printtiden vil være den samme. Her er det alene højden på modelle og antallet af lag der skal belyses, som giver printtiden.
DLP printere anvender en lille projektor som evt via et spejl lyser op på modellen.
LCD printere har en LCD skærm liggen lige under resin karet. skærmen dækker hele print arealet.
Efterbehandling af modellen
Når en model er færdig printet, vil der sidde overskydende Resin væske på modellen. Det skal renses af i alkohol og efterfølgende skal modellen hærdes ekstra i UV lys. Dette kan gøres ude i sollys, men om vinteren er der ikke nok UV værdien ikke kraftig nok i Danmark, så det kan være en udfordring. I stedet anbefaler vi at investere i en "Wash & Cure" maskine, som gør hele efterbearbejdningen nemmere og mere effektiv.
Film som forklarer princippet i DLP 3D-print
Opløsning
En typisk FDM filament 3D printer, printer typisk med en laghøjde på 0,1 - 0,2 mm og med en nozzle på 0,4 mm hul bredde, som giver lidt grove modeller. Hvorimod en Resin printer kan have en lag højde på kun 0,01 mm og en opløsning på LCD skærmen på 4K eller endda 8K. Det er en meget fin opløsning på disse små skærm og det giver nogle ultra fine detaljer på de printede modeller.
Fordele & ulemper ved Resin 3D printere
+ Nem at komme i gang med
+ Flotte og detaljerede modelle
+ Printer hurtigt
+ Lydsvage printere
- Håndtering og rensning af Resin væske
- Modeller skal efterbearbejdes
- Lille printareal
Vælg den rigtige 3D printer
Det kan være svært at navigere rundt i junglen af 3D printere. Udvalget er stort og hvad skal man vælge?
Hvilken 3D printer skal jeg vælge?... er der mange der spørger.
Udvalget er stort og når man bare kigger på specifikationerne på de forskellige printere, ligner de meget hinanden og få skiller sig ud. Der er dog meget mere i det at vælge en 3D printer, end dens max temperaturer og størrelse mv.
Du kan læse mere om alt dette i vores "Valg af 3D printer Guide"
Hvad kan man bruge 3D print til?
Inspiration til hvad 3D print kan.
Folk uden en 3D printer spørger tit; Hvad kan man egentlig bruge en 3D printer til? Er det ikke bare legetøj? Dem som allerede har en 3D printer, får ofte så mange ideer til projekter, at én 3D printer slet ikke er nok. Det er som om, at man lige skal have øjnene op for mulighederne, før alle ideerne kommer.
Vi har samlet lidt inspiration til hvad dine muligheder kan være med en 3D printer.
Alle nedenstående eksempler er gratis modeller og fundet på Thingiverse.com, som har mere end 2 milioner forskellige modeller i alverdens kategorier.
Indretning
Værkstedet
Køkkenet
Hobby
Legetøj
Haven
Badeværelset
Praktiske ting
Prototyper
Fremhævede 3D printere: